JSB stödjer designtävling för studenter
Det blev konstfacksstudenten Jonathan Hultgren, 27 år, från Göteborg som tog hem första pris i designtävlingen ”Formge en egen möbel” med sin bänk som inspirerats av sagan Prinsessan på ärten.

Det var i december som Stadsbyggnadsavdelningen i Karlshamn, i samarbete med Blå Station och Möbelform i Blekinge AB, utlyste en tävling för studenter på Konstfack i Stockholm. Vinsten, tillverkning av en prototyp för sin möbel, där JSB står för materialkostnaden.

 

-Att vi ville ha med JSB som ett av de lokala företagen att lyfta i detta sammanhang  är framför allt för att de har ett nytänkande sätt och bra känsla för arkitektur i sina samarbeten med Wingårdhs och i det nystartade företaget SBU Framtid, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

 

Tävlingens uppgift var att formge en välkomnande tapetserad bänk för offentliga interiörsammanhang som även skulle kunna fungera utomhus utfört i andra material. Enkel och funktionell i sig själv, identitetsskapande som system och i de sammanhang den placeras i.

 

– Vi ville ge studenterna en möjlighet att tävla om att formge en möbel anpassat för offentliga sammanhang och är så glada att kunna vara länken i en tävling som skapar kontakt mellan studenter och deras framtida arbetsgivare. Genom att lyfta betydelsen av lokala företag vars möbler gjort sig ett namn i globala sammanhang vill vi visa att svensk inredningsarkitektur inte enbart handlar om tidlös design utan även gediget hantverk, väl fungerade tillverkningsprocesser, hållbarhet samt skickliga producenter och underleverantörer, säger Emina Kovacic, stadsarkitekt i Karlshamns kommun.

Juryn, bestående av Thomas Sandell, arkitekt, Johan Lindau, CEO Blå Station, Lisa Hilland, designer och Emina Kovacic, stadsarkitekt och initiativtagare, var eniga i valet av Jonathan Hultgrens Prinsessan med motiveringen:

 

”Med gediget hantverk och omsorgsfulla detaljer är Prinsessan en genomtänkt och funktionell möbel med ett tydligt fokus på hållbarhet. Genom stringent form, tidlös framtoning och mogen avhållsamhet bjuder bänken in till upprepning samtidigt som den är en självklar solitär i rummet.”

 

Jonathan Hultgren fick beskedet att han vunnit tävlingen för en vecka sedan.

– Jag blev väldigt glad och ringde runt till alla jag känner för att berätta. Det är verkligen jätteroligt att komma på första plats, och att få en sådan positiv nyhet i dessa dagar betyder mycket, säger han.

 

Jonathan valde att göra en bredare sittmöbel då han tycker det finns ett behov av det ute i den offentliga miljön och att bänken fick namnet Prinsessan har sin förklaring.

 

– En bredare bänk med plankor längs med kortsidan har samma formuttryck som en ribbsäng och då kom sagan om Prinsessan på ärten till mig, därav namnet. Att lägga flera madrasser med vetekorn ovanpå varandra ger ett fint intryck som jag inte sett tidigare.

 

Nu ska Prinsessan bli en fungerande prototyp som tillverkas av Blå Station i samarbete med Möbelform i Blekinge med stöd av byggföretaget JSB construction. Prototypen ska sedan ställas ut på Karlshamns Arkitekturvecka i augusti, som inleds av hyllade arkitekten Gert Wingårdh.