Ny världsunik VR-utbildning ger säkrare byggarbetsplatser
I dag håller JSB en världsunik utbildning i Karlskrona, där våra anställda med hjälp av Virtual Reality-teknik får lära sig mer om riskerna med kvartsdamm och hur de ska skydda sig på arbetet.

Maskinuthyraren Ramirent har i samarbete med företaget One Reality, JSB och Husqvarna utvecklat den virtuella byggarbetsplatsen TwinSite™ som deltagarna besöker och går runt i när de tar på sig sina VR-headset. 

Mats Björnlund från JSB, Mats Eliasson från One Reality och Lars Ölvestål från Ramirent var några av dem som var på plats vid utbildningen.

JSB har representerat byggbranschen och har fungerat som bollplank under framtagandet av utbildningen.

 

Det är en fullskalig upplevelse med bilar, verktyg, byggkranar, andra människor och allt som normalt finns på en byggarbetsplats. I denna miljö bygger vi in utbildningar inklusive den som visar hur kvartsdammet uppstår, vad som händer när man inhalerar det och hur man ska skydda sig.

 

 

Man får en helt annan bild av vilka risker kvartsdamm innebär och denna utbildningen är ett viktigt steg i att utbilda våra kollegor kring farorna.

​Efter att JSB:s medarbetare har gått VR-utbildningen gör de ett kunskapstest för att bekräfta utbildningens effekt. Detta kommer tillsammans med JSB's feedback att ytterligare förfina utbildningen.

En osynlig fara

Kvartsdamm finns i vanliga bergarter och exponeras vid exempelvis borrning, slipning och sågning i sten eller betong. För byggarbetare innebär dammet en risk för att drabbas av allvarliga och till och med dödliga sjukdomar.

 

– Partiklarna är så små att de inte syns, förklarar Mats Björnlund, arbetsmiljöspecialist på JSB. Det gör att det kan vara svårt att ta hänsyn till de risker som finns. Utbildningar om kvartsdamm har funnits tidigare, men vi är först i världen med att använda VR-teknik och det är väldigt spännande. VR tillför en upplevelse till undervisningen som gör att det blir både enklare och roligare att lära sig.