Kilströmskaj

Kilströmskaj

Vid kajen i centrala Karlskrona är byggandet av tre unika bostadshus av trä i full gång. Kvarteret Kilströmskaj ska bestå av ett sexvåningshus och två fyravåningshus som tillsammans bildar en ny siluett i staden.

Bakom Kilströmskaj står Svensk Bostadsutveckling AB, ett dotterbolag till SBU framtid som är en ägarsamverkan mellan Wingårdhs Arkitektkontor AB, JSB Construction AB och Kai-Larsen Affärsutveckling AB. Affärsidén är att bygga flerfamiljshus i trä med hög designgrad till attraktiva priser ge om industriell byggproduktion.
– Den stora anledningen att vi bygger husen i trä är för att det är mer hållbart över tid, säger Andreas Karlsson, entreprenadchef på JSB i Blekinge. Jag tror att
hela byggindustrin står inför en omställning och att det kommer byggas mer i trä framöver.

Mer än ett bostadskvarter
Tillsammans består de färdiga byggnaderna av ett fyrtiotal lägenheter i tre till fem rum och kök. Dessutom finns små bokaler i markplan. Under markplan ligger ett gemensamt garage samt förråd och teknikutrymmen.
Men Kilströmskaj är mer än ett bostadskvarter. Mot sydväst byggs en gradäng upp mot gården och längs kajkanten blir det en ny strandpromenad med plats för restaurang.
– Förhoppningarna från kommunen är att människor som bor på Björkholmen och centrala Karlskrona ska se området som en plats för umgänge, säger Andreas Karlsson. 
Kilströmskaj beräknas stå klart i december 2020. Byggnaderna är ritade av Wingårdhs med Gerth Wingårdh och Joakim Lyth som arkitekter.

Byggfakta

Projekt
Bostäder
Entreprenad
Kund
SBU Framtid
Plats
Kilströmskaj, Karlskrona
Status
Pågående

Jag tror att hela byggindustrin står inför en omställning och att det kommer byggas mer i trä framöver.

Andreas Karlsson, Arbetschef Blekinge
Inbäddat innehåll på nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna direkt i din inkorg.