Vågfabriken från vägen

Vågfabriken

Digitalt verktyg – nyckeln till samsyn i Vågfabriken

Hyresfastigheten är Tositos sista pusselbit i kvarteren i östra Jönköping. Tidsplanen var snäv redan från början, och när de arkeologiska undersökningarna hittade en krukmakarverkstad från 1600-talet tickade klockan ännu snabbare när väl byggarbetet kom i gång
 

Vågfabriken med sina ettor och tvåor riktar sig framför allt mot studenter. Därmed var det viktigt att kunna erbjuda inflyttning lagom till terminstarten på Jönköpings högskola. 

”Vi var väl införstådda med att marginalerna var knappa. Därför såg vi till att projekteringen var extra grundlig och att vi utnyttjade 3D- modellering för att skapa samsyn mellan oss och Tosito. Alltså blev det inga överraskningar i produktionen. Vi hade helt enkelt byggt bort felen tillsammans i den digitala tvillingen”, säger Patric Jakobsson, nytillträdd arbetschef på JSB i Jönköping. Han brinner för det digitala och har även undervisat i VDC på högskolan. 

”Det var ett öppet och givande samarbetsklimat, där både vi som beställare och JSB som byggare haft full insyn och öppen dialog. Eftersom 3D-modellen innehöll all information blev det mycket enklare att diskutera förändringar och förbättringar på ett tidigt stadium”, säger Kristofer Snarberg, projektutvecklare på Tosito.

I och med att Vågfabriken dockade i en befintlig byggnad innebar källaren en komplex grundvattensänkning. Som sista byggnaden i kvarteret var det också en trång arbetsplats med logistiska utmaningar vid leveranser och lossning av material. Dessutom pågick kommunala VA-arbeten i närheten. 

”Vår platsledning drog ett stort lass för att få allt att fungera praktiskt och höll koll på kvaliteten in i minsta detalj”, säger Patric.

”Jag hade daglig kontakt med gänget på Vågfabriken och uppskattade att jag kunde gå till vem som helst av dem för att diskutera bygget och få tydliga svar. Det är en oerhörd fördel för oss som beställare att ha den kompetensen och dialogen på plats. Om det blir läge är vi absolut öppna för att jobba ihop igen. Det skulle vara kul”, säger Kristofer.

 

Vågfabriken är det första projektet som Tosito och JSB genomför tillsammans. De 152 lägenheterna blev snabbt uthyrda till 100 procent.
 

Byggfakta

Projekt
Bostäder
Entreprenad
Kund
Tosito
Plats
Jönköping
Status
Färdigställt

Det var ett öppet och givande samarbetsklimat, där både vi som beställare och JSB som byggare haft full insyn och öppen dialog.

Kristofer Snarberg, Tosito