JSB:s projekt, Kilströms Kaj i Karlskrona, har blivit nominerat till det prestigefyllda Träpriset, som delas ut av Branschorganisationen Svensk Trä vart fjärde år.

Kilströmskaj har chans att vinna Träpriset 2024!

JSB:s projekt, Kilströms Kaj i Karlskrona, är nominerat och vidare till final för det prestigefyllda Träpriset, som delas ut av Branschorganisationen Svensk Trä vart fjärde år. Kilströms Kaj är ett av tre bidrag som tävlar om utmärkelsen.

Prisets syfte är att hylla och belöna god arkitektur i trä som speglar och utvecklar den samtida arkitekturen. Kilströms Kaj utmärker sig genom sin unika design och noggranna integration av träelement.

Juryns motivation:
En klippa i Blekinge skärgård. Karlskrona speglar stormaktstiden, med många försvarshistoriska byggnader och kyrkor av hög arkitektonisk och byggnadsteknisk ambition. Underbart med tre kaxiga bostadshus som signalerar nutid och framtid i en kombination av dagens industriella och gårdagens traditionella trähusbyggnade! En arkitektur som syns på en plats som hörs.

Husen är byggda med en trästomme av 120 mm KL-trä, isolerade med 220 mm och klädda i cederträsspån. Träet är synligt och spelar en central roll i inredningen av offentliga utrymmen såsom restaurangen.

Projektet färdigställdes 2020 och består av tre bostadshus målade i svart, vitt och traditionellt falurött, är beläget på en liten udde i Karlskrona. Dessa kraftfulla volymer, som påminner om formen av ett fort, knyter an till stadens rika historia och skapar en visuell länk mellan det förflutna och nutiden. JSB har stått som totalentreprenör för projektet och arkitekt är Wingårdhs.

Nu ser vi fram emot att följa utvecklingen av Träpriset, där vinnaren offentliggörs den 21 mars, och håller tummarna för att Kilströms Kaj ska bli belönat som bidrag till den svenska arkitekturen.

Läs mer om Träpriset här
Läs mer om Kilströms Kaj här

utmärkelser
wingårdhs
entreprenader