Pether Fredholm, ägare och VD för JSB Construction AB sedan 1997, har förberett organisationen för ett VD-byte. Med ett målsikte på ökad tillväxt och dubblering av omsättning söker man nu efter kandidater som kan styra JSB framåt

Ny VD ska leda JSB till att bli Sveriges största privata byggföretag

Pether Fredholm, ägare och VD för JSB Construction AB sedan 1997, har förberett organisationen för ett VD-byte. Med ett målsikte på ökad tillväxt och dubblering av omsättning söker man nu efter kandidater som kan styra JSB framåt i företagets förändringsresa och tillväxtmål.


Det var egentligen aldrig meningen att Pether Fredholm skulle äga och driva ett byggföretag. Men en rad tillfälligheter styrde honom in i byggbranschen under slutet av 90-talet. När en takrenovering på en utav Pethers fastigheter inte kunde slutföras, löste han problemet genom att köpa företaget. Då ett mindre företag med 8 anställda med stark lokal förankring i Karlshamn

Med en stor portion nytänk och med rationella industrialiserade byggmetoder har Pether Fredholm styrt JSB från att vara ett mindre lokalt byggserviceföretag till en nationell byggkoncern med en omsättning strax över 2 miljarder kronor. Prognosen för 2021 pekar mot ca 2,4 miljarder. JSB har idag kontor på tio orter mellan Malmö och Stockholm med huvudkontor i Karlshamn i Blekinge, och har byggt tusentals bostäder i hela landet från Trelleborg i söder till Umeå i norr.


Efter mer än 20 år som VD för JSB Construction AB väljer nu Pether Fredholm att stiga åt sidan och lämna över VD-posten till en ny förmåga som ska leda JSB till att bli Sveriges största privata byggföretag.
Pether har ett öppet sinne för alla som intresserar sig för tjänsten och välkomnar mångfald i företaget.
- Jag ser gärna både kvinnor och yngre sökande. Det viktiga är att man har den rätta etiska kompassen, gedigen erfarenhet och ett gott sinne för affärer. Lika viktigt är det att ha ett starkt fokus i frågor som ordning och reda / sund bransch och hållbarhet, säger Pether. Den som går in som VD på JSB kommer att få stora möjligheter att göra avtryck och bygga upp sitt egna och JSB:s varumärke nationellt.


De senaste åren har JSB haft en kraftig tillväxt och vunnit flera långsiktiga ramavtal. JSB har som mål att inom fem år, nå en omsättning på 5 miljarder. Samtidigt pågår en förändringsresa inom bolaget med fokus på digitalisering och effektivisering.

När nu koncernen växer och ställs inför nya utmaningar i affärer och utveckling är det nödvändigt att dela upp och fördela ansvar för att hålla ett starkt momentum och fart i bolaget.
- JSB sysselsätter runt 2-3000 personer varje dag i våra projekt vi ansvarar för. Det är företagets, mina medarbetares och ytterst min skyldighet att se till så att det inte stannar upp. Jag behöver därför lämna över det dagliga operativa ansvaret att leda organisationen och ge mig själv utrymme att istället fokusera på det strategiska arbetet i koncernen med fokus på fastighetsutveckling och förvärv.
Pether förklarar att i JSB:s fortsatta tillväxtresa spelar digitaliseringen i arbetssätt och lösningar en betydande roll.
- Det är viktigt att man drivs av förändring och vågar tänka nytt, JSB är ett företag som ska ligga i framkant när det gäller digitala hjälpmedel i branschen.

I februari sätter rekryteringsprocessen av JSB:s nya VD igång och målet är att en ny vd ska vara på plats innan årsskiftet. Processen kommer hållas av Academic search, ett rekryteringsföretag specialiserade på chef- och specialistkompetenser.

Pether har ett öppet sinne för alla som intresserar sig för tjänsten och är helt säker på att om man som ny vd på JSB lyckas vinna medarbetarnas förtroende så kommer man också att lyckas med kunderna.

- Det finns en själ i JSB och en stor lojalitet bland medarbetarna som gör att vi lyckas så bra. Jag tror inte på ”den store mannen” utan att det är människor i samverkan som skapar underverk i företaget. Medarbetarna är grunden för allt. Utan duktiga medarbetare är vi ingenting.

Att leva som man lär, vara en förebild och en god ledare som också vågar vara chef när det behövs är något som Pether märker väl.

- Medarbetare måste ledas och ett bra ledarskap är en livsviktig ingrediens och handlar om fyra grundläggande saker; Energi, empati, struktur och förmågan att uppmuntra människor. Klarar man av att dela med sig av sin egen energi och orkar utmana, att man får människor att känna sig sedda och lyssnade på, att man uppmuntrar till att våga göra saker man annars räds, så kommer det resultera i att människor växer och utvecklas. Vilket i sin tur gör att företaget växer.

När en ny VD är tillsatt antar Pether rollen som VD och Koncernchef i moderbolaget JSB Gruppen AB. Extern styrelseordförande för JSB Construction AB är Klas Ralvert, men Pether sitter kvar som ledamot i styrelsen.

- Som koncernchef så kommer jag framförallt att arbeta med strategiska affärer, affärsutveckling och koncentrera mig på att bygga en bra och hållbar koncern som finns kvar även när jag inte är här.

rekrytering
byggbranschen
Inbäddat innehåll på nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna direkt i din inkorg.