JSB arbetslag projektet solkatten

Arbetslaget som löser utmaningar tillsammans

I nordöstra Lund, runt forskningsanläggningarna MAX IV och ESS, växer nya stadsdelen Brunnshög fram. Här har JSB byggt ett Svanenmärkt bostadskvarter för Bonava Sverige AB. De 169 lägenheterna och två lokalerna som utgör kvarteret Solkatten stod färdiga för överlämning i juli 2021. Bakom projektet står ett sammansvetsat och drivet arbetslag i nya yrkesroller.


Simon Gillberg är projektledare för Solkatten. Han har arbetat på JSB i drygt tre år och har redan hunnit med tre olika befattningar:
– Solkatten är mitt första projekt i rollen som projektledare. Innan det var jag entreprenadingenjör i ungefär ett år, och året innan det började jag på JSB som arbetsledare.
Han upplever att det finns goda möjligheter att göra karriär inom JSB för den som är motiverad.
– För mig har det gått väldigt snabbt, och det beror antagligen på en kombination av att rätt roller har dykt upp vid rätt tillfällen och att jag är driven och vill utvecklas.


UNGT ARBETSLAG SOM STÖTTAR VARANDRA

Solkattens platschef Niklas Ling har gjort en liknande resa som Simon inom JSB. Han har började som arbetsledare, gick vidare till att bli biträdande platschef och klev in i rollen som platschef fyra månader efter att arbetet med Solkatten startade. Tillsammans med biträdande projektledare Dennis Mårtensson och arbetsledarna Martin Silvet, Martin Burwall och Magnus Stridsberg driver de projektet framåt.
– Flera av oss är unga och nya i våra roller, men tillsammans löser vi det. Vi har en god sammanhållning och ser till att inte vara låsta i våra roller. När det behövs kliver vi in och stöttar varandra, säger Simon Gillberg.
Solkatten är ett stort projekt med kort byggtid vilket ställer stora krav på projektledningen. Det är dessutom JSB:s första Svanenmärkta projekt – något som kommer med sina egna utmaningar:
– Vi måste hela tiden tänka ett steg längre innan vi gör inköp eller bygger in ett material, säger Simon. Allt som byggs in ska dokumenteras i en portal, och om vi använder fel material riskerar vi att inte få märkningen.
För att säkerställa att byggnaden uppfyller kraven för Svanenmärkningen har man tillgång till både internt och externt stöd under byggtiden:
– Vår biträdande projektledare Dennis har ansvar för materialen internt. Dessutom har vi en extern konsult som granskar portalen och ser till så att allt ser bra ut.

 

VIKTIGT MED RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ATT LYCKAS I NY ROLL

Regionchef André Ilvemark är imponerad över hur projektledningen har tagit sig an projektet.
– Det här är ett ungt gäng med väldigt mycket drivkraft och ansvarskänsla. De är duktiga på sina respektive arbetsuppgifter och fungerar bra ihop. Det enda de inte har än är erfarenheten att driva stora projekt och där är vi flera som kan vara bollplank när det behövs.
André vet hur viktigt det är med rätt förutsättningar för att man ska lyckas i en ny roll:
– Jag har jobbat i branschen sedan 1989 så jag har sett ett par exempel på när det inte har fungerat. Ofta är det när någon får en roll med mycket ansvar och förväntas ha all kunskap från dag ett. Så funkar det inte, de här är tunga positioner som kräver mycket arbete och struktur. Och det är där vi ser till att rätt stöd finns.

Jobba på JSB