JSB Tallen

Visst går det att bygga förskolor med designhöjd inom ramavtal

Standardiserade ramavtal behöver inte betyda att du måste stå ut med fula barackbyggnader och ge avkall på standard och kvalitet. JSB har tillsammans med arkitektkontoret Wingårdhs berikat SKR:s ramavtal för förskolebyggnader med förskolan Tallen - En kvalitetsbyggnad med hög designgrad, byggd i väl valda hållbara material med fokus på barnen och kreativt lärande, långt bort ifrån trista paviljongslösningar. 

Det är lätt att tro att förskolor inom ramavtalsupphandling håller en låg arkitektonisk standard och utan någon som helst tanke på miljö och hållbarhet. Vi är många som är uppväxta med att skolornas behov snabbt åtgärdats med nödlösningar och fula barackbyggnader. Men tider förändras och ramavtal idag har mer att erbjuda i både design och hållbarhetfaktorer.  

Förskolan Tallen håller hög arkitektonisk standard, byggd i hållbara material med barnen och lärandet i fokus. Tallen är JSB:s bidrag i det ramavtal som Sveriges Kommuner och regioner tagit fram för att underlätta byggandet av förskolor i Sverige, och som sedan våren 2020 finns för avrop.


Ritad av Arkitektkontoret Wingårdhs

JSB:s förskola Tallen är en byggnad som sticker ut. En tidlös konstruktion som är fin att titta på och lätt att tycka om. Ritad av Sveriges bästa arkitekter, för barnen snarare än åt dem. Därför är förskolan lika praktisk som lekfull i sin utformning och rumslighet -inifrån och ut. Invändigt har barnen och pedagogerna härlig rymd från såväl kapprum till lektorg, med många skojiga krypin för lek och aktivitet. Utomhus skapar de framträdande och generöst tilltagna utsprången ett extra rum för samling eller utesov och fungerar samtidigt som skydd mot sol, väder och vind. 
Arkitekt Gert Wingårdh förklarar varför Tallen är det perfekta valet för en den som sätter värde på barnens vardag, utformning och klimatsmarta val.
-Våra barn är vår framtid. Visst ska de få den bästa formen runt sin aktiva vardag och sin förskoletid. Vi vill inte ge tillfälliga paviljonglösningar, utan satsa på gedigna material, trä i sina bästa former och rikligt med fönster, gärna lågt satta så barn kan se ut. Förskolan Tallen ger allt det här, säger Gert.
 

Hög kvalitet och hållbara material

Tack vare sin träkonstruktion har Tallen ett lågt koldioxidavtryck. Träet bidrar till rogivande rum som skapar behagliga och trygga inomhusmiljöer för barnen. Trä är idag det enda förnyelsebara byggmaterialet. Det har låg klimatpåverkan både i framställning och användning, och fungerar som kolsänka under hela sin livstid. Så visst kan du få en hållbar och vacker förskola som ger värde för barn i många, många år i ett upphandlat ramavtal.


Vill du veta mer om förskolan Tallen? Klicka här

Ramavtal
Förskola