Virtuell säkerhetsutbildning
Tillsammans med Ramirent & Onereality satsar JSB på att utbilda genom virtuell verklighet, så kallat VR
Motorkap och kvartsdamm

Genom en VR-hjälm eller VR-glasögon luras hjärnan att tro att du befinner dig på andra platser - en virtuell värld. Du hör ljud som förknippas med miljön, så som ett djurläte eller maskiner som gnisslar, och ser saker i flera dimensioner likt verkligheten. Tittar du upp kan du se en himmel, du kan gå runt ett hus eller titta ner på vägen från en meterhög kran. JSBs snickare, tillika skyddsombud, fick i uppdrag att testa hur VR kan användas som komplement för säkerhetsutbilding.  

 

Tillsammans med Ramirent & Onereality fick snickarna prova att stiga in i den virtuella världen. Alla ifördes VR-hjälm, med glasögon och hörlurar, och fick i uppdrag välja rätt klinga för en motorkap och kapa ett betongblock. De fick även vandra runt på en byggarbetsplats, uppe på taket och nere på marken, samt se hur en cell påverkad av kvartsdamm kan se ut. Att andas in en stor mängd kvartsdamm är en av de många hälsofarliga aspekter en snickare kan stöta på.

Komplement till lärarledda utbildingar

Snickarna instämmer allihopa att upplevelsen var något utöver det vanliga, och kan föreställa sig hur VR kan hjälpa till att få grepp om situationer innan de händer. En av snickarna, Alexander Klasson, inflikar att VR hade varit guld värt i planerings- och ritningsfasen för att kunna riskanalysera i god tid. 

Ett fantastiskt komplement för utbildning!
Mats Björnlund, Huvudskyddsombud